Tu ce-ai facut de Bon Om Touk*?

Noi ne-am luat niste beri, ne-am pus in fund langa un palmier, am stat si ne-am uitat. Vreo doua-trei ore. Si ne-am bucurat ca, de Bon Om Touk, khmerii si-au luat orasul inapoi.

Siem Reap-ul de zi cu zi e un white town, un oras de europeni. Khmerii normal ca exista, dar ei sunt acolo doar ca sa il serveasca pe marele cuceritor alb.

Asa ca in momentul in care s-au rupt baierele satelor din jur si a navalit pe strazi puhoiul cambodgian, totul s-a schimbat. Nu mai erau chelneri, soferi de tuk tuk, maseuze sau vanzatori la taraba. Nu, nenica. Erau oameni normali, cu famile, copii, matusi, unchi, bunici, catel, purcel, care nu mai stateau dupa fundurile turistilor, ci isi vedeau de ei insisi. Imbracati toti cu hainele curate din Unirii – aripa Calarasi, iesisera la promenada.

Se agitau pe malul raului la cursele de canoe, isi luau bere, isi luau mici sub forma de satay, isi luau oua clocite cu pui mort inauntru, copiii luau cu vata de zahar, cu tot felul de porcarele pe bat sau pe fara bat, festivitate mare, ce mai.
Faceau picnic pe iarba, copiii se jucau, adultii luau cu bere, toata lumea radea, toata lumea era fericita.
Si noi la fel.
Pentru ca am intrezarit luminita de la capatul tunelului cambodgian. O luminita in care khmerii isi iau sabatice si si le petrec prin Europa.

IMG_3221IMG_3220IMG_3240IMG_3215IMG_3251IMG_3162IMG_3256IMG_3257IMG_3278IMG_3253IMG_3282IMG_3288IMG_3294

*Bon Om Touk e festivalul apei in varianta cambodgiana si marcheaza momentul in care Tonle Sap, un rau din centrul tarii, isi schimba sensul de curgere.
Din mai pana in noiembrie, Mekongul vine umflat din Himalaya si se revarsa in afluentul lui – Tonle Sap, facandu-l sa curga in amonte si sa inunde tot ce e in jur, transformandu-l intr-un lac mai mult decat imens. Cand ploile se opresc, tot noianul asta de apa reincepe sa se verse inapoi in Mekong si apoi in mare si sa lase in urma pamant fertil, numai bun pentru crescut orez si dat la turisti sa manance.
Cambodgienii sarbatoresc momentul prin curse de canoe organizate in toata tara. E o mare onoare sa participi, iar satul castigatorilor cica are cea mai buna recolta din judet.
In ultimii trei ani Bon Om Touk nu se mai tinuse, in semn de doliu pentru cei 350 de oameni care au murit in 2010 striviti de multime in timpul festivitatilor din Phnom Penh.

Advertisements

One thought on “Tu ce-ai facut de Bon Om Touk*?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s