Angkor Wat

Stiti cum ne-am vandut noi toata industria pe doi lei companiilor straine? Sau cum ne-a disparut flota? Sau cum Petrom si BCR sunt acum austriece? Noi nu prea stim, ca nu prea am citit.
Dar asa le-a disparut si cambodgienilor complexul de la Angkor. Domnii din conducere l-au cedat vietnamezilor pe 99 de ani pentru cateva milioane de dolari si alte cateva milioane sub forma de spaga. Ca si cum nu ar fi fost cel mai valoros asset al statului. Ca ei nu stiau cum sa il exploateze. Vietnamezii au pus trei paznici si doua bariere si au inceput sa vanda bilete. Iar acum, toata carca de bani care se face anual doar din intrarea la temple, merge in Vietnam. Ceva de genul trei de milioane de vizitatori anuali, ori – in medie – patruzeci de dolari de om.
Din banii astia, Cambodgia vede ciuciu.

Dar templele e frumoase si e istorice!
Recomandam cu caldura torida vizitarea lor cu bicicleta. Transpiri ca un porc atunci cand te opresti, dar ajuta la silueta, la conditia fizica si la self esteem. Ca te simti mult mai liber decat turma de turisti carora le sunt mutate cururile grase dintr-o parte in alta cu tuk-tukul. Nu ca nu ai merge pe acelasi traseu bine stabilit si bine batut.
(Nota Despinei: nu poti sa te iei de oameni ca nu vor sa mearga cu bicicleta. Poate unii sunt cu copii, poate altii au probleme sau pur si simplu nu au timp.)

Hai ca mai e un pic

Ce e acolo e de fapt fosta capitala a raposatului imperiului khmer, care in perioada de glorie ingloba si Laos, si Thailanda, mare parte din Vietnam si chiar si ceva din Malaezia. Angkor Thom e capitala propriu-zisa, iar Angkor Wat e templul principal care o deservea. Pe romaneste, un fel de Casa Poporului si Catedral Neamului, doar ca un pic mai vechi si putintel mai misto. Plus o gramada de alte temple si templisoare peste tot in jur.IMG_2931

Doamna cu snacksurile ducea gandaci turistilor infometati de la templu

Doamna cu snacksurile ducea gandaci turistilor infometati de la templu

Cum am ajuns la Angkor Wat, am ocolit repede templul si am mers in stanga spate (adica nord-est) ca sa vedem maimutele. Care, in secunda aia, pentru doi bucuresteni ce nu sunt obisnuiti cu alte primate, erau mai interesante si mai importante decat minunile arhitectonice ale lumii antice.IMG_2948IMG_2965

Ne-a fost frica sa ne apropiem de ele, desi ele pareau ca isi doresc cu ardoare, asa ca ne-am intors intr-un final la templu.IMG_3063IMG_3032IMG_3023IMG_4797

 

In cladirea din mijloc, aia cea mai importanta, nu poti sa intri daca nu ai umerii de ambe sexe acoperiti si picioarele de dama la fel. Despina s-a enervat si a incercat sa ii pacaleasca.

Despina analizeaza bine situatia. Nu o fac pe ea doi paznici.

Despina analizeaza bine situatia. Nu o fac pe ea doi paznici.

Daca iti tragi bine pantalonii pana in gat si iti pui maieul pe umeri ca o esarfa, nici nu se prind aia ca ai umerii goi.

Daca iti tragi bine pantalonii pana in gat si iti pui maieul pe umeri ca o esarfa, nici nu se prind aia ca ai umerii goi.

Normal ca nu a tinut. Asa ca ne-am dus afara si ne-am imprietenit cu o doamna care vindea nuci de cocos. Era dintr-un sat de langa si foarte simpatica. Ne-a facut si o poza.
IMG_3051

Am pus pariuri daca tanarul din imagine a iesit sau nu din dulap, iar Despina si-a facut instant o fana care avea aceasi freza ca a ei.
IMG_3056

Banyon ne-a placut mai tare. Adica chiar ne-a placut, in general amandurora, in special Despinei.
IMG_3099

I-am facut o poza mai draguta acolo.
IMG_3114

Iar ea mi-a intors favoarea.
IMG_3108

Pre Rup, ala cu Angelina Jolie, nu prea ne-a placut, in general amandurora, in special mie mi-a placut.
IMG_4916

Dar de departe favoritul, si nu datorita templului propriu-zis ci datorita lacului, a fost Neak Pean.
IMG_3529

Am stat acolo sa ne facem poze mai ceva ca rusii pe plaja.
“Asa, fa-te ca vii incoace… asa… stai, stai, mai incet…”
IMG_3504

Cica e misto sa vezi Angkor Wat la rasarit si sa te urci pe Phnom Bakheng la apus. Doar ca, asa cum stii tu asta, la fel stiu si celelalte mii de turisti din oras.

Atat despre temple. Ca tine mai mult de imagini si mai putin de cuvinte.

Ca sa citam o doamna americanca care isi intreba ghidul cambodgian privind un templu semi-daramat: “Is this old?”

In fine. Hai cu sesiunea foto.

IMG_4947 IMG_4943 IMG_4874 IMG_4864 IMG_4840 IMG_4829 IMG_4781 IMG_3457 IMG_3455 IMG_3451 IMG_3437 IMG_3413 IMG_3394 IMG_3387 IMG_3373 IMG_3366 IMG_3355IMG_3044 IMG_3037IMG_3096

Advertisements

2 thoughts on “Angkor Wat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s